Nog eenmaal met nieuwjaarskorting! Training presenteren

Dag lieve mensen,
De allerbeste wensen.

Dat is alvast een gedicht om het jaar mee te beginnen.

Een jaar van grootste plannen. Ik ben mijn bedrijf aan het uitbreiden. Het krijgt de prachtige nieuwe naam Bureau Welkom, met als ondertitel presenteer je vrij! En ik ben een heel trainingsaanbod aan het ontwikkelen waarbij mensen die vaak moeten presenteren helemaal van hun angsten afkomen of er mee om leren gaan en daardoor zo leren presenteren dat ze gaan vliegen. Zoals mijn businesscoach Ninke van der Leck zegt: vliegen met Tyche.

Ik heb de laatste tijd heel veel research gedaan naar wat nou de reden is, dat mensen het vaak zo eng vinden om op een podium te staan en ik heb daardoor heel veel lessen geleerd die niet alleen op het podium maar ook in het dagelijks leven heel waardevol zijn. En die lessen wil ik heel graag met jullie delen.

Als je ervaart dat je bulletproof wil zijn op een podium, het perfect wil doen, het gevoel hebben te willen voldoen aan de verwachtingen van je publiek of angst hebt om kwetsbaar te zijn, houd mijn posts dan in de gaten. Het gaat mooi worden.

En grijp je kans: op vrijdag de 13de geef ik nog een laatste training bij mij thuis, voor een nieuwjaarsprijs: € 195,- ex BTW ipv € 375,- ex BTW.
GEEF JE SNEL OP WANT VOL IS VOL
.

En ik deel natuurlijk al mijn nieuwe inzichten al met je.
Dus: wil je weten waar jóuw bottleneck zit voor het geven van een goede presentatie?
Wil je ervaren hoe het is om kwetsbaar maar echt te zijn?
Wil je voelen hoe het is om echt contact te maken met je publiek, geef je dan nu op.
Stuur een mail naar info@tychevanbommel.nl en laat weten dat je mee wilt doen.

Training: vrijdag 13 januari van 10.00 – 16.00 uur
Mient 98 in Den Haag. Koffie, thee en lunch inbegrepen.
Prijs € 195 ex BTW

PS. Laat je me weten, wat jouw angsten zijn op een podium en wat jíj zou willen leren?
Als je daarbij je emailadres achterlaat, krijg je van mij een mail met alvast drie tips voor een mooie presentatie.
mail naar info@tychevanbommel.nl of laat een reactie achter op linkedin of facebook.

Op veler verzoek: nog drie trainingen presenteren in december mét decemberkorting!

Wil je nog net voor het nieuwe jaar je presentatievaardigheden verbeteren?
Moet je speechen op de kerstborrel op je werk? Moet je in januari de jaarcijfers presenteren? Ben je vaak nerveus als je op het podium staat? Gaat je adem hoog zitten? Denk je dat je je publiek niet op jou zit te wachten?

Meld je dan nu snel aan op info@tychevanbommel.nl.
Omdat er zoveel vraag was, geef ik er nog drie.

Maandag 12 december, 10-16.00 uur
Vrijdag 16 december 10-16.00 uur
Maandag 19 december 10-16.00 uur

Mient 98, Den Haag

En omdat december al duur genoeg is, bied ik een fikse decemberkorting aan en kan je de training afnemen voor slechts € 195,-, ipv € 375,-. Let op: dit geldt alleen in december.

Minimaal 2, maximaal 8 deelnemers per training.

Quote Dorien van Londen:
“Je bent hiervoor geboren.”

Na één dag weet je:
-Hoe je je goed kunt voorbereiden en onthoudt wat je wilt zeggen.
-Hoe je zorgt dat je adem laag zit en je je zenuwen de baas blijft.
-Hoe je je verhaal persoonlijk maakt, zodat het beter overkomt én je het makkelijker kunt onthouden.
-Hoe je een presentatie geeft waar jij en je publiek enthousiast van worden.

Bij interesse mail naar info@tychevanbommel.nl

Quote deelnemer:
“Voor mijn werk op een festival moet ik vaak voor volle zalen iets aankondigen of afkondigen. Doordat ik hier heel zenuwachtig van werd, heb ik besloten de cursus presenteren te volgen. In een ontspannen omgeving en op een prettige, professionele manier geeft Tyche concrete aanwijzingen en waardevolle feedback, waardoor ik me nu veel zekerder voel. De oefeningen tijdens de dag zijn origineel, de tips en tricks ga ik zeker gebruiken bij mijn volgende presentatie. Ik kan de cursus van harte aanbevelen.”

Quote Carola Millenaar-Vieregge:
“Ik dacht altijd dat ik goed was in presenteren. Het kost me weinig moeite om een tekst in te prenten en ik ben ook niet bang om een groep toe te spreken….En wat heb ik veel gehad aan de Presentatie Training! Die staat als een huis: super oefeningen en glasheldere, eerlijke, constructieve feedback die je meteen mag omzetten naar de praktijk. En dat alles gemixt met Tyche humor. Heerlijk. Wanneer mag ik weer? “

De belangrijkste reden waarom mensen het eng vinden om te presenteren

Brené Brown, onderzoekster naar kwetsbaarheid, authenticiteit en schaamte, zegt in haar boek De moed van imperfectie het volgende: Liefde en het gevoel erbij te horen zijn voor zowel mannen als vrouwen als kinderen basisbehoeften. Iedereen heeft liefde nodig en iedereen wil erbij horen. Daarnaast stelt ze: Schaamte is het intens pijnlijke gevoel dat voortkomt uit de overtuiging dat we niet goed genoeg zijn en daarom geen liefde en verbondenheid waard zijn. Schaamte is de angst er niet bij te horen.

En dan zijn we er eigenlijk al. Mensen zijn heel bang er niet bij te horen, niet goed genoeg te zijn en geen liefde waard te zijn. Ze schamen zich, meestal onbewust, voor zichzelf. Juist op een podium wordt dit heel erg merkbaar. Je zet jezelf dan immers in de spotlight. En ja, doe je het dan wel goed? Vinden mensen je dan niet belachelijk, dom overkomen, lelijk, niet op de hoogte, niet goed voorbereid, hakkelen, zenuwachtig, niet de moeite waard? Bij uitstek op een podium hebben mensen het gevoel aan allerlei verwachtingen te moeten voldoen. En dat is de belangrijkste reden waarom het als zo eng wordt ervaren.

De belangrijkste les die je kunt leren is, dat je niet aan verwachtingen hoeft te voldoen, maar juist kwetsbaar moet zijn, dat je eerlijk alles moet benoemen zoals het is. Ik ben een beetje zenuwachtig. Ik heb gisteren de hele dag geoefend, maar ben nog bang mijn tekst kwijt te raken. Of: waarom wat ik nu ga vertellen voor mij zo belangrijk is heeft te maken met een persoonlijke ervaring. Dat ik de resultaten van dit jaar zo mooi vindt, komt doordat het me raakt. Als je je kwetsbaar opstelt maak je automatisch contact met je publiek. Je verhaal wordt herkenbaar. Je komt niet hard maar zacht over, mensen worden rustig omdat je bent zoals zij. De grap is: door het gevoel er niet bij te horen en niet goed genoeg te zijn, naast je neer te leggen, bereik je precies wat je wilt. Mensen vinden je meer dan goed genoeg en je hoort er juist bij, want je hebt je publiek het gevoel gegeven bij jóu te horen, precies dat waar ze allemaal op hopen en daardoor, hoor jij ook bij hun.

Meer lezen? Volg mijn blog en klik onder mijn columns op het oranje vierkantje.

Voor de TedTalk van Brené Brown, zie https://www.ted.com/talks/brene_brown_on_vulnerability?language=nl

Beste Donald Trump,

Allereerst gefeliciteerd, je bent president van Amerika. Dat is, hoe je het ook wendt of keert, een felicitatie waard. Wat ik me afvraag echter is het volgende: Wat heeft jou bewogen om president te willen worden? Vanwaar de uitspraak “Making America great again.’ Waarom een muur tussen Mexico en Amerika? Waarom geen moslims meer toelaten? Waarom mensen neersabelen – die vrouw was ongesteld, onder het bewind van Bush zijn de Twin Towers naar beneden gekomen, het is walgelijk om tijdens een debat naar het toilet te gaan?

Zou het misschien te maken kunnen hebben met een gebrek aan eigenwaarde? Zou het kunnen dat je je diep van binnen eigenlijk verschrikkelijk voelt en klein en vernederd en dat de enige weg die je ziet, is slaan, slaan, slaan. Om te zorgen dat iedereen die je pijn zou kúnnen doen, gewoon verdwijnt. Liever alleen uit eigen keuze dan je verstoten voelen, zoiets?

Ik ken het zelf ook hoor. Als ik me rot en in de steek gelaten voel en boos ben, is het eerste wat ik zeg: “Ga weg alsjeblieft, laat me alleen, ik doe het zelf wel. Als je me niet moet, rot dan ook maar op.” Zo een beetje mijn standaard ruzietekst. Ik heb inmiddels geleerd dat ik dan eigenlijk het tegengestelde bedoel, namelijk: “Wil je alsjeblieft van me houden? Wil je het samen met me doen? Ik voel me alleen, wil je me helpen?” Raar en onhandig genoeg, zeg ik dus het tegenovergestelde. Zou het kunnen dat dat heel heel diep van binnen voor jou ook geldt? Dat als we allemaal tegen je zeggen dat je heus lief bent en de moeite waard en dat ook jij er mag zijn, dat je het dan niet meer zo nodig hebt om zo om je heen te slaan? Ik zeg het gewoon even voor de zekerheid: Beste Donald, ook jij mag er zijn. Net als alle Mexicanen, vrouwen, moslims, net zoals iedereen. Tuurlijk ben jij net als iedereen goed genoeg.

Wat ik je wel wil vragen is om een beetje op je gedrag te letten, want dat is een beetje kinderlijk, vind je zelf ook niet? Dat is wat impulsief, ongeremd en gebaseerd op de verkeerde emoties. Het is een beetje als een kind van drie tegen wie je moet zeggen: hee, gedraag je eens netjes. Niet met eten gooien, dat mag niet. Je bent een lieverdje, maar dat mag je niet doen. Het lijkt wel alsof jij nog steeds met eten gooit.

En Donald, als dit je nou allemaal niet raakt en je vindt mij alleen maar dom, zou ik je dan toch nog een ding mogen vragen? Zou je iets willen proberen? Een heel klein vraagje maar: zou je, voordat je iets roept, één keer willen ademhalen. Een keertje maar? Zodat er geen slachtoffers vallen, voor je überhaupt geademd hebt. Gewoon als experiment, om te kijken of je dan iets anders denkt, iets anders wil zeggen dan je zou doen voor het ademhalen? Een keer in en een keer uit, dat is alles wat ik vraag. Het zou wellicht al een beetje kunnen schelen.

Succes, denk na, adem uit en in.

Hartelijke groet,

Tyche van Bommel

Waarom is deze presentatie van Simon Sinek zo goed?

Kijk het filmpje en bedenk waarom de presentatie van Simon Sinek zo goed is. Hij heeft op het eerste gezicht veel tegen. De sfeer van de zaal is niet om over naar huis te schrijven. Het licht is niet goed. In eerste instantie is zijn microfoon niet goed. Hij kijkt veel naar beneden in plaats van naar de zaal. Waarom blijft het dan toch hangen wat hij zegt? Waarom is bovengenoemde van ondergeschikt belang? Omdat wat hij zegt urgentie heeft! Hij gelooft in wat hij zegt, hij wíl het echt vertellen. En dat is eigenlijk het enige echt belangrijke aan het geven van een presentatie. Als je dat kan, komt de rest vanzelf.

Wat vind jij?

Het filmpje is sowieso de moeite van het kijken meer dan waard en gaat hierover!

Voor meer info over mij kijk op http://tychevanbommel.nl/cms/category/traint/

Waarom ik zo graag presenteer

Het mooiste van presenteren vind ik het maken van verbinding. Verbinding tussen alle mensen die er zijn. De mensen op het podium (misschien ben jij dat alleen, misschien zijn het er meer) de mensen in het publiek en de opdrachtgever. Zij moeten allemaal met elkaar verbonden worden.

Dat betekent dat ze allemaal aandacht moeten krijgen, want wat aandacht krijgt groeit. Dus luister goed naar ze, naar je opdrachtgever en naar het publiek. Met het publiek kom je misschien niet in direct contact maar zorg dat je weet wie het zijn. Weten ze veel of weinig over een onderwerp, komen ze verplicht of niet, wat is hun verwachting, hoe zijn ze gebriefd?

Wat wil de opdrachtgever? Wat wil hij of zij bereiken met deze presentatie, met dit event, wat is het doel? Wanneer is hij tevreden? Als jezelf de opdrachtgever bent, luister goed naar jezelf. Wat wil je bereiken en waarom? Moet je mensen aankondigen? Hoe willen ze genoemd worden, wat willen ze dat je over ze zegt? Vraag het ze. Als iedereen in de zaal het gevoel heeft gehoord en gezien te worden, dan is de presentatie geslaagd.

Mijn twee mooiste? Een concert van Het Gelders Orkest in een openluchttheater in Nijmegen. Alles kwam zo samen dat terwijl ik over de aria’s vertelde het publiek én het orkest doodstil waren of met mij mee zuchtten als ik iemands dood aankondigde, of mee juichden als alles toch weer goed kwam. Iedereen was verbonden. Echt fantastisch.

Een andere: een schoolvoorstelling van het Internationaal Filmfestival Rotterdam waar, bij een filmpje over bang zijn, ik de kinderen van te voren vroeg waarvoor ze bang waren en er een meisje uit de zaal durfde te zeggen (er zaten 400 kinderen) dat ze bang was dat haar ouders iemand anders meer liefhadden dan haar. Ik moet er weer van huilen. Maar in de zaal was het zo mooi. En omdat er verbinding was en het meisje het durfde te zeggen kon ze ook voelen, dat iedereen dat vreselijk zou vinden en met haar meeleefde. En doordat ze het gezegd had, wisten haar klasgenoten en leerkrachten het nu ook en kon er iets mee worden gedaan.

En dat is waarom ik zo graag presenteer, om die verbinding te maken en te zorgen dat iedereen gehoord wordt.

Wil je het ook leren?

Ik geef trainingen. Eerstvolgende vrijdag 7 oktober van 10-15.30 uur in Den Haag .Meld je aan op info@tychevanbommel.nl

Of kijk voor details en andere data op http://tychevanbommel.nl/cms/category/traint/

Wil je liever eerst even bellen? Een telefonische gesprek met tips is gratis. Stuur dan ook eerst even een mailtje info@tychevanbommel.nl

Wat ik als interviewer van Thomas Erdbrink vind

Zondag was de laatste zomergast. Erdbrink is aan een welverdiende vakantie toe. Welverdiend ja, want hij heeft het ontzettend goed gedaan. Ik heb veel kritiek op hem gelezen. Allemaal begrijpelijke kritiek ook. Hij zou niet empathisch zijn, op ongemakkelijke momenten zichzelf redden door naar een volgend fragment te gaan en niet echt goed luisteren. Ik denk dat dat allemaal klopt. Waar dat echter door komt, is doordat Erdbrink geen interviewer is. Het is een gerenommeerd journalist en documentairemaker, maar het is geen interviewer. En de VPRO kiest er al heel lang voor om geen interviewers te vragen, wat mijns inziens zeer vreemd is voor het langst durende interviewprogramma van de Nederlandse televisie.

Wat is een goed interview? Eentje waarbij heel goed geluisterd wordt. Klinkt logisch, maar het is zó moeilijk. Je wordt afgeleid door van alles. Je moet op de tijd letten, de volgorde van het verhaal, werk je wel toe naar het volgende fragment? Je hebt een vraag, maar weet niet of die voortkomt uit je eigen onwetendheid of dat je hem durft te stellen. Heel Nederland kijkt mee. In de tijd dat je dat allemaal hebt gedacht, is de vraag al afgelopen. En inderdaad een goede interviewer zou dat allemaal moeten kunnen. Een goede journalist en documentairemaker ook? Wat mij betreft niet.

Wat ik zag was een ongetrainde interviewer, die zich ontzettend goed had voorbereid. Alles had hij over de te interviewen personen gelezen, alle fragmenten bekeken, vaak nog meer dan dat, en soms deed hij zelfs nog extra research. Hij probeerde goed te luisteren, het gesprek een goede flow te geven. Hij heeft echt alles op alles gezet om het goed te doen. En dat dan dan niet helemaal lukt is een gebrek aan ervaring.

Bij Griet op de Beeck had hij last van haar openheid en werd hij erdoor overvallen. Gebrek aan ervaring. Bij Lubach had hij last van zijn geslotenheid, waar ook echt niet doorheen te prikken is. Bij Rutte had hij last van zijn oninteressantheid. Rutte komt altijd over alsof hij eigenlijk niet bestaat, alleen zeer ervaren interviewers lukt het daar iets mee te doen. Bij Hedy d’Ancona vond ik hem het best, hoewel het U zeggen blijk geeft van de verhouding die hij voelt. U bent Hedy d’Ancona en ik ben maar Thomas Erdbrink. Gebrek aan ervaring. De andere twee heb ik niet gezien.

Ik zeg petje af voor Thomas. Misschien had hij geen ja moeten zeggen, maar ik denk dat de VPRO het niet had moeten vragen. Ze hadden een interviewer moeten vragen, want ja dames en heren, het is een vak. En het is aan de programmamaker om het goed te regelen.