6 SNELLE TIPS VOOR EEN GOEDE PRESENTATIE

Moet jij wel eens iets presenteren, maar ben je snel je tekst kwijt?
Voel je je altijd wat nerveus voor een groep? Weet je niet wat je aan moet?
Dan heb ik hier 6 snelle tips voor een goede presentatie.

1. INHOUDELIJKE voorbereiding
Bereid je presentatie INHOUDELIJK goed voor. Het is van belang dat je zorgt dat je zoveel mogelijk over het onderwerp weet. Dus veel meer dan je nodig hebt voor wat je gaat zeggen. Als jij inhoudelijk goed bent voorbereid en alles over het onderwerp weet, zul je merken dat je je stukken veiliger voelt. Je kúnt je tekst niet kwijtraken, je zit er helemaal in.

2.OEFENEN
Als je je hebt voorbereid, oefen dan je presentatie of verhaal hardop. Let op, dat betekent niet uit je hoofd leren. Het betekent een paar keer hardop je verhaal doen, zodat je merkt of het goed loopt, of je je er comfortabel bij voelt en of er geen onuitsprekelijke namen in voorkomen.

3. DENK IN BLOKJES

Als je bang bent je tekst te vergeten, is het een goed idee om in blokjes te denken. Je hebt bijvoorbeeld een blokje introductie, een blokje over de inhoud en een blokje afsluiting. Als je alleen die blokjes onthoudt, volgt de tekst vanzelf.

4. MAAK JE VERHAAL PERSOONLIJK
Als je je verhaal persoonlijk maakt, wordt het voor het publiek leuker om naar te luisteren, kun je het makkelijker onthouden en heeft het een bepaalde urgentie, waardoor het blijft hangen. Dus zorg, dat wat je ook vertelt, dat je je publiek meegeeft, waarom het voor jóu belangrijk is, dit aan hun te vertellen. Als je het niet belangrijk vindt, kun je het net zo goed op een papiertje schrijven en uitdelen.

5. KLEED JE GOED AAN
Zorg dat je kleding aantrekt, waar je jezelf goed in voelt én die aansluit bij de gebeurtenis. Op een bruiloft trek je iets feestelijkers aan dan bij een zakelijke presentatie. Maar zie er vooral góed uit. Het publiek voelt zich serieus genomen als jij je best voor hun doet.

6. BENOEM JE ONGEMAK
Als je heel zenuwachtig bent als je net opkomt, zég dat dan. Dames en heren, nu ik hier sta voel ik me eigenlijk heel nerveus. Hiermee neem je het ongemak bij het publiek weg, stel je je kwetsbaar op, zorg je voor empathie én verdwijnen je zenuwen. Ook als je bijvoorbeeld in het Engels moet presenteren en je bent bang dat je de taal niet goed genoeg beheerst, dan zeg je bijvoorbeeld: Ik ben een Nederlander, dus zo klinkt mijn Engels ook, ik hoop dat u mij desalniettemin goed zult kunnen volgen.

Wil je meer leren? Grijp dan je kans, en volg een presentatietraining met enorm veel persoonlijke aandacht, maximaal twee deelnemers.

Data vind je op http://tychevanbommel.nl/cms/category/traint/

Reacties zijn gesloten.