Beste Rodaan Al Galidi (2),

Ik schrijf je weer. Je boek krijg ik niet uit mijn hoofd. Ik moet er telkens aan denken. Buiten alle schrijnende verhalen van de verschillende asielzoekers, vielen ook onze enorme cultuurverschillen me zo op. Dat het je zo opviel bijvoorbeeld dat wij Nederlanders, als we met z’n allen een taartje zitten te eten op een verjaardag, het volstrekt normaal vinden om, daar middenin het feestgedruis, een poepluier te gaan verschonen. Dat bij jullie, tijdens de oogsttijd, de school in brand wordt gestoken door leerlingen en ouders, zodat de kinderen ook kunnen meehelpen oogsten. In een afgebrande school kun je niet leren. Dat die school door dezelfde ouders en leerlingen na de oogsttijd weer wordt opgebouwd.

Dat wij Nederlanders tijdens het werk onze agressie verstoppen achter een officieel soort respect. Dat als je je tegenover een werkende Nederlander respectloos gedraagt dat Nederlanders dan officiële wilde beesten worden die je leven in een hel kunnen veranderen. Dat in het dorp waar jij geboren bent geen hotel is, omdat de bewoners zich zouden schamen als er een hotel gebouwd moet worden voor hun bezoekers. Dat dat een klap zou zijn voor hun gastvrijheid. Zou het dan zo zijn dat, als wij massaal uit Europa naar Irak zouden vluchten, we wel allemaal gastvrij opgevangen zouden worden?

Iemand zei laatst tegen mij dat hij dacht dat het misschien wel nooit goed zou komen met de integratie, omdat we simpelweg te anders zijn. Omdat we alleen al anders ruiken door ons eten en dat we daardoor van nature elkaar niet aantrekken maar afstoten. Zou dat het zijn, Rodaan? Kan het gewoon niet? Het valt me steeds meer op dat het in ieder geval nog niet gebeurd is. Wij Nederlanders leven gewoon verder alsof er helemaal niet honderdduizenden, misschien miljoenen mensen uit andere culturen bij ons zijn komen wonen. Wij leven apart. Zij leven apart. Op televisie zie je zelden een van jullie. Zou het dan echt gewoon niet kunnen? Of heeft het zoveel tijd nodig dat we blij mogen zijn dat we het halen voor het vergaan van de aarde?

Wat denk jij Rodaan? Heb jij nog hoop?

Liefs,
Tyche van Bommel

Reacties zijn gesloten.