De belangrijkste reden waarom mensen het eng vinden om te presenteren

Brené Brown, onderzoekster naar kwetsbaarheid, authenticiteit en schaamte, zegt in haar boek De moed van imperfectie het volgende: Liefde en het gevoel erbij te horen zijn voor zowel mannen als vrouwen als kinderen basisbehoeften. Iedereen heeft liefde nodig en iedereen wil erbij horen. Daarnaast stelt ze: Schaamte is het intens pijnlijke gevoel dat voortkomt uit de overtuiging dat we niet goed genoeg zijn en daarom geen liefde en verbondenheid waard zijn. Schaamte is de angst er niet bij te horen.

En dan zijn we er eigenlijk al. Mensen zijn heel bang er niet bij te horen, niet goed genoeg te zijn en geen liefde waard te zijn. Ze schamen zich, meestal onbewust, voor zichzelf. Juist op een podium wordt dit heel erg merkbaar. Je zet jezelf dan immers in de spotlight. En ja, doe je het dan wel goed? Vinden mensen je dan niet belachelijk, dom overkomen, lelijk, niet op de hoogte, niet goed voorbereid, hakkelen, zenuwachtig, niet de moeite waard? Bij uitstek op een podium hebben mensen het gevoel aan allerlei verwachtingen te moeten voldoen. En dat is de belangrijkste reden waarom het als zo eng wordt ervaren.

De belangrijkste les die je kunt leren is, dat je niet aan verwachtingen hoeft te voldoen, maar juist kwetsbaar moet zijn, dat je eerlijk alles moet benoemen zoals het is. Ik ben een beetje zenuwachtig. Ik heb gisteren de hele dag geoefend, maar ben nog bang mijn tekst kwijt te raken. Of: waarom wat ik nu ga vertellen voor mij zo belangrijk is heeft te maken met een persoonlijke ervaring. Dat ik de resultaten van dit jaar zo mooi vindt, komt doordat het me raakt. Als je je kwetsbaar opstelt maak je automatisch contact met je publiek. Je verhaal wordt herkenbaar. Je komt niet hard maar zacht over, mensen worden rustig omdat je bent zoals zij. De grap is: door het gevoel er niet bij te horen en niet goed genoeg te zijn, naast je neer te leggen, bereik je precies wat je wilt. Mensen vinden je meer dan goed genoeg en je hoort er juist bij, want je hebt je publiek het gevoel gegeven bij jóu te horen, precies dat waar ze allemaal op hopen en daardoor, hoor jij ook bij hun.

Meer lezen? Volg mijn blog en klik onder mijn columns op het oranje vierkantje.

Voor de TedTalk van Brené Brown, zie https://www.ted.com/talks/brene_brown_on_vulnerability?language=nl

Reacties zijn gesloten.