Hoe maak je een presentatie persoonlijk? 3 tips

Moet je de jaarcijfers presenteren? Statistieken laten zien? Een film aankondigen? Iets over een collega vertellen? Hoe maak je je presentatie dan persoonlijk? Cijfers zijn cijfers, hoor ik vaak, statistieken statistieken, die film is die film en die collega is jou niet. Toch is het heel belangrijk jóuw verhaal te vertellen? Anders is de inhoud volstrekt inwisselbaar. En ja, het publiek zit echt op jouw mening te wachten. Maar hoe doe je dat dan?

TIP 1. VERTEL JE VERHAAL EERST AAN EEN VRIEND

Vertel, voor je de presentatie in elkaar gaat zetten, eerst aan een vriend, je partner, je moeder of wie dan ook, waar je presentatie over gaat. Gewoon tijdens het eten of bij een biertje. Als je in je eigen woorden, zonder het gevoel te hebben bekritiseerd te worden, vertelt wat je vindt, merk je vanzelf waar voor jou de nadruk ligt. Welk deel van die cijfers vind jij belangrijk? Wat vind je mooi aan die film? Waarom is het goed die statistieken te bestuderen? Wat vind jíj bijzonder aan die collega? Als je dát vervolgens in je presentatie verwerkt, zal je het publiek raken. Doe je dat niet, blijft het inwisselbaar.

TIP 2 OEFEN JE TEKST FLUISTEREND

Als je thuis je tekst een keer fluistert, kom je dichter bij de inhoud. Vaak word je afgeleid door je eigen stem, die nadruk die je onbewust op woorden legt. Als je fluistert, heb je dit niet en is het gek genoeg vaak zo, dat je dan jezelf hoort zeggen wat jíj belangrijk vindt. Probeer maar eens.

TIP 3 OEFEN VOOR DE SPEIGEL MET EEN STRAK GEZICHT

Ga voor de spiegel staan en vertel je verhaal met een volledig strak gestreken gezicht. Doordat je zo bezig bent je gezicht strak te houden en je mimiek weg te laten, richt je je aandacht niet op hoe je je verhaal hóort te vertellen volgens jou. Je vertelt het gewoon. En dan blijft er over wat er belangrijk voor je is. Wat persoonlijk is dus. Ook hier geldt: probeer maar eens.

Succes!

Wil je meer leren? Grijp dan je kans, en volg een presentatietraining met enorm veel persoonlijke aandacht, maximaal twee deelnemers.

Eerstvolgende plekje vrij: vrijdag 9 september.

Data vind je op http://tychevanbommel.nl/cms/category/traint/

Reacties zijn gesloten.