Waarom ik zo graag presenteer

Het mooiste van presenteren vind ik het maken van verbinding. Verbinding tussen alle mensen die er zijn. De mensen op het podium (misschien ben jij dat alleen, misschien zijn het er meer) de mensen in het publiek en de opdrachtgever. Zij moeten allemaal met elkaar verbonden worden.

Dat betekent dat ze allemaal aandacht moeten krijgen, want wat aandacht krijgt groeit. Dus luister goed naar ze, naar je opdrachtgever en naar het publiek. Met het publiek kom je misschien niet in direct contact maar zorg dat je weet wie het zijn. Weten ze veel of weinig over een onderwerp, komen ze verplicht of niet, wat is hun verwachting, hoe zijn ze gebriefd?

Wat wil de opdrachtgever? Wat wil hij of zij bereiken met deze presentatie, met dit event, wat is het doel? Wanneer is hij tevreden? Als jezelf de opdrachtgever bent, luister goed naar jezelf. Wat wil je bereiken en waarom? Moet je mensen aankondigen? Hoe willen ze genoemd worden, wat willen ze dat je over ze zegt? Vraag het ze. Als iedereen in de zaal het gevoel heeft gehoord en gezien te worden, dan is de presentatie geslaagd.

Mijn twee mooiste? Een concert van Het Gelders Orkest in een openluchttheater in Nijmegen. Alles kwam zo samen dat terwijl ik over de aria’s vertelde het publiek én het orkest doodstil waren of met mij mee zuchtten als ik iemands dood aankondigde, of mee juichden als alles toch weer goed kwam. Iedereen was verbonden. Echt fantastisch.

Een andere: een schoolvoorstelling van het Internationaal Filmfestival Rotterdam waar, bij een filmpje over bang zijn, ik de kinderen van te voren vroeg waarvoor ze bang waren en er een meisje uit de zaal durfde te zeggen (er zaten 400 kinderen) dat ze bang was dat haar ouders iemand anders meer liefhadden dan haar. Ik moet er weer van huilen. Maar in de zaal was het zo mooi. En omdat er verbinding was en het meisje het durfde te zeggen kon ze ook voelen, dat iedereen dat vreselijk zou vinden en met haar meeleefde. En doordat ze het gezegd had, wisten haar klasgenoten en leerkrachten het nu ook en kon er iets mee worden gedaan.

En dat is waarom ik zo graag presenteer, om die verbinding te maken en te zorgen dat iedereen gehoord wordt.

Wil je het ook leren?

Ik geef trainingen. Eerstvolgende vrijdag 7 oktober van 10-15.30 uur in Den Haag .Meld je aan op info@tychevanbommel.nl

Of kijk voor details en andere data op http://tychevanbommel.nl/cms/category/traint/

Wil je liever eerst even bellen? Een telefonische gesprek met tips is gratis. Stuur dan ook eerst even een mailtje info@tychevanbommel.nl

Reacties zijn gesloten.